Sunday, May 31, 2009

Lev et lengre liv – helsefakta & tips

D oppdages sadigt nye helseskader, og d kryr av helsetips og råd. D e så masse informasjon at det fort kan ble kaos. Derfor: en enkelt oppsummert oppskrift på et langt, frisk og sykdomsfritt liv.

Regel 1: Pass deg for do-vannet
fordi - vannet fra toalettet kan sprute opptil XXXX meter når du trekker i snoren.
Løsninger:
1. Trekk i snoren og spurt vekk (bonus: kardiotrening)
2. la vær å trekk i snoren
3. oppbevar pleieprodukter langt nok borte fra toalette for å unngå at de blir infiserte – plasser gjerne tannkosten i garasjen

regel 2: Unngå kjøkkenkluten. Kjøkkenkluten vi bruker for å holde rent, sprer bakteriene enda mer utover. Kjøkkenet er husets skitneste rom.
mulige løsninger
1. la bakteriene ligge der i fred
2. lag mat i et annet rom en kjøkkene, f.eks på badet, bare pass deg for do-vannet.
3. legg kluten i mikrobølgeovnen - det skal vistnok drepe bakterie. OBS! skru på mikrobølgeovnen, det hjelper ikke at den bare ligger der, den må snurres rundt. NB! mulig fare - mikrobølgeovnen kan bli full av klutens bakterier. Det kan være lurt å ha en mikrobølgeovn for kjøkkenkluter, og en for mat.

Regel 3: Støvsugeren sprer støv
Mange av støvpartiklene suges ikke inn, men kastes opp i luften. Dessuten er mange støvpartikler så små at de kommer seg ut av støvsugerposen igjen.
mulige løsning:
1. gå til innkjøp av en spesialstøvsuger a la 6999 kr,-
2. ikke støvsug - da sprer du ikke støvpartiklene utover. less is more, eller i dette tilfellet - less is cleaner

Regel 4: puter og sengetøy er farlig

I snitt mister en 1,5 millioner hudceller per TIME. Altså: 36 millioner per døgn, eller 252 millioner i uka. Om familien består av 5 personer betyr det altså 1260 millioner hudceller i uka! Disse hudcellene spres over alt i huset, men særlig i senga. Der blir de til støvmidd.
mulig løsninger:
1. pakk inn senga i sterilt plastikk (og bytt hver kveld), og dropp dyna. Om du dropper dyna blir du kanskje litt kald, men det betyr at kroppen bruker mer energi på å holde deg varm. Resultat: middfri og slankere!
2. sov i hagen eller på terrasen. Da legger hudcellene seg på underlaget der, og med litt flaks og vind ender hele problemet opp i naboens hage. Hurra
3. om du er villig til å "gamble" med helsa, kan du ty til den lettvinte løsningen: skaff deg allergi og middsikre trekk, og vaske dem jevnlig

regel 5: Grilling av kjøtt gir deg kreft
Når du griller kjøtt kan kreftframkallende stoffer oppstå når matfettet kommer i kontakt med kullet. Dette kan også skje når en steker mat på vanligvis med høy temperatur.
mulige løsninger:
1. spis maten rå
2. bruk mikrobølgeovnen (men ikke den samme som kluten ligger i)
3. kok alt
4. bli vegetarianer
5. bli anorektiker

regel 6: unngå åpne vinduer
Du tenkte kanskje at det var en grei måte å få ut all støvet, men nei! Aldri finn på å åpne vinduene, ihvertfall ikke lenge av gangen. Da ønsker du ute-bakterier velkommen: pollen, forurensing, naboens døde hudceller, innsekter osv.
eneste logiske løsning
1. Lukk vinuene!!

regel 7: unngå mye TV titting
TV titting er en inakiv aktivitet, og hører for mange sammen med godteri og snacks. Undersøkelser visser dessuten større sjanse for overvekt hos folk som ser mye på TV.
løsninger:
1. hold deg unna skjermen
2. om du MÅ se på tv så se på noe som stimulerer hjernen. eks: Paris BFF, Top Model, Fotballkamp, Wipeout, Paradise hotel, Big brother

OPPSUMMERING:
Et lengre (og lykkeligere??) liv kan oppnås ved å gjøre få forbedringer til livsstilen din. Aldri trekk i snoren etter å ha vært på do, evt lei inn folk til ¨å gjøre det for deg. Ikke vask kjøkkenbenken og aldri finn på å støvsuge. Sov ute, spise rått og lukk vinduer. Sist men ikke minst - hold deg i aktivitet (se evt tips fra sist post!)

2 comments:

Anonymous said...

Hahaha... Fine !!! har du lest sist ukes Plus (fra aftenbladet)?!
Ufattelig goe argumenter å råd du komme me;) men ang. do sprut... ka me å lokka dasslokket??

Takk for at du fekk meg t å le nå i disse nedgangstider :P

S

Marte! said...

hehe ja! d va aftenbladet så "inspirerte" eller provoserte kan du vel sei.. :P
i tillegg såe eg på "the doctors" den morgenen der di og snakte om farlig "germs", og at overdreve bruk av antibakteria og va farlig.. bler jo redd for alt ;)

lokka dolokket ja, jo den va logisk, men eg kan faktisk ikkje på det! =)